По програма, в рамките на 4 дни, поетите представят свои творби. На срещата в Козлодуй се състоя премира на антологията „Дунавски предели”, издадена от издателство „Български писател”.

Писателската делегация бе посрещната в нашия град от зам.-кмета на община Козлодуй, г-н Николай Николов, и представители на общинска администрация от дирекция „Хуманитарни дейности”. „Радвам се, че посрещаме творци от различни държави в нашия красив град”, каза г-н Николов.

Поетите посетиха Ботев парк и музея „Новата станция на България”, където Николай Пачев изнесе беседа за историята на козлодуйския бряг и за Ботевата чета.

Представянето на книгата и литературното четене се състоя в салона на Националния музей-параход „Радецки”. Свои творби представиха: Мирослав Биелик и Мирослав Демак от Словакия; Радомир Андрич и Нина Симич от Сърбия; Дмитрий Бураго от Украйна; Боян Ангелов (председател на Съюза на българските писатели), Атанас Звездинов, Димитър Христов и Мая Панайотова. На срещата присъстваше и Благовеста Касабова, литературен критик, която е родом от Козлодуй. В срещата участваха и Румяна Нейкова и Рилка Терзиева от Козлодуй, които също прочетоха свои произведения.

Председателят на ОбС Козлодуй, Мая Занева, поздрави участниците в международния форум от името на ръководството на Община Козлодуй и сподели впечатленията си от литературното четене.

Гостите бяха развълнувани от факта, че са на козлодуйския бряг, неразривно свързан с героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета.