© ОбА-Монтана

Обработваемите площи са около 400 хил. дка, като около 80% от тях са на една от най-големите фирми в Северозападна България. Тя дава прехрана на близо 80 работници. Останалите площи се обработват от местни производители, които на територията на всички 11 села в общината са 300. В техните фирми са наети между 5 и 10 души.

Жителите са 9800, а най-голям брой от тях живеят в административния център Вълчедръм и в село Долни Цибър. В останалите населени места като например Златия, Ботево, Игнатово и Бъзовец, живеят по-малко от стотина души. Приблизително толкова са и в Горни Цибър – селото, останало без статут след активизирало се в края на 70-те години свлачище и последвалото изселване на жителите му. До онзи момент то е едно от най-големите в района, със 17 хил. дка обработваема земя. Тя е дадена под аренда за 100-120 лв и носи приходи в общинския бюджет.

Вълчедръм и населените места са с преобладаващо ромско население. Проблем е безработицата, която по последни данни е малко под 40%. В масовия случай това са хора с начално или без никакво образование и квалификация. „Без образование няма да има промяна в това отношение, ето защо усилията ни са насочени натам. Още преди години подобрихме образователната инфраструктура - с ремонти, саниране, оборудване, включително и на читалищата. Задачата ни е колкото се може по-дълго да запазим тези институции - особено в селата -и така да задържим и децата, защото болшинството семейства, които се занимават със земеделие и имат финансови възможности, пращат децата си в училища извън нашата община“, каза Иван Барзин. Във Вълчедръм училищата са две – основни, има и гимназия. Две са и детските градини. За спортните дейности на подрастващите има стадион със съблекални и бани.

В града има и две аптеки, четирима общопрактикуващи, двама зъболекари и филиал на Спешна помощ. Аптека в другите населени места няма. Лекар има и в Долни Цибър.

В общината все още са налични и транспортните услуги – автобусните линии са по веднъж на ден, а земеделските фирми осигуряват собствен превоз за работниците си от други населени места

Най-големият разход на местната власт е отоплението, което е с нафта. Предимство обаче е, че всички държавни и местни служби и институции във Вълчедръм, ползват една сграда.

При посещението си в града областният управител провери и сигнал на местен жител. Той е в дългогодишен конфликт със собственици на земеделска кооперация, до чиято база се намира домът му. Оплаква се от шум и прах, като е сигнализирал съответните институции многократно. При проверките им не са намирани съществени основания за оплакванията му. „Съседи сте, опитайте се да решите споровете си разумно и мирно“, призова и двете страни г-жа Вецина.