Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, в рамките на Приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" на Оперативна програма "Региони в растеж", схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Видин". Той е на обща стойност 11 954 145 лв., от които 9 689 660 лв. европейско финансиране, 1 709 940 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет и 554 545 лв. съфинансиране, осигурено от Община Видин.

В целия си обем проектът обхваща зоната от Драматичния театър и река Дунав до кръстовището на ул. „Цар Симеон Велики” и ул. „Широка”, пред сградата на Областната дирекция на МВР. Поради голямата дължина на пешеходната зона, проектът е разделен на 5 самостоятелни етапа, които могат да се изпълняват независимо един от друг. Всеки от тях съдържа всички необходими проектни части. Като начало се предвижда изпълнението на първите три етапа, от сградата на театъра до сградата на музей „Конака“.

Подземната ВиК инфраструктура е преминала пределния си срок на физическа годност и вече е напълно амортизирана. Сутеренните нива на прилежащите сгради се пълнят с вода. Вследствие на възникнали подземни течове се получават неравности и значителни пропадания на настилката, които могат да доведат до опасни за преминаващите хора последствия.

Пешеходната зона в момента не отговаря на съвременните изисквания за осигуряване на хармонична и достъпна градска среда за хора в неравностойно положение – липсват понижени преходи в нивата на тротоарите, пътеки от тактилни плочи за движение на незрящи хора, защитни парапети и други. Не са налице и противопожарни хидранти, което означава, че пешеходната зона по цялата си дължина, както и прилежащите й сгради, не са защитени и не отговарят на задължителните изисквания за пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии.

Поради всичките тези причини, реконструкцията на пешеходната зона е крайно наложителна и не търпи отлагане във времето. Предвидена е цялостна подмяна на подземната инфраструктура - водопровод, канализация, електрификация, видео наблюдение, оптични кабели и други, след което ще се положи новата настилка от едроразмерни гранитни плочи със специална повърхностна обработка срещу хлъзгане (термолющен гранит). Запазват се всички основни акценти на пешеходната зона, които са стойностни и реализирани по стария проект, а именно - фонтани, цветни партери и други. Предвидена е цялостна реновация на съществуващите фонтани, като се подменя изцяло ВиК системата, ел. оборудването и автоматиката.

Демонтираните при реконструкцията настилки и други материали, които са годни за употреба, ще се използват вторично по предназначение там, където е необходимо в рамките на града или Общината.

Всички процедури до момента са проведени при стриктно спазване на указанията по програмата, в резултат на което беше подписан договорът за изпълнение на строително-монтажни работи на 1.06.2017 г., като крайната дата за реализацията е 1.08.2019 г. Проектът е готов окончателно за изпълнение, одобрен и съгласуван от всички държавни инстанции.