Предприемачът заяви, че се е срещнал с министъра на образование Николай Денков миналата седмица и че са обсъждали създаването на Северозападен университет по хардуерно и софтуерно инженерство.

"Има зелена светлина за създаване на университет в Северозапада, но предстоят още административни стъпки", допълни Кунгалов. Според него министърът подкрепя създаването на по-широкообхватен университет, който ще включи педагогически, инженерни и други технологични специалности.

В петък е имало среща и с министър Лорер, който е предложил асоциация с европейски университет, за да се привлекат повече желаещи за обучение. Идеята за университет е обсъждана и в Министерски съвет.

"Хората си тръгват, защото нямат възможност за образование и реализация. Ние се стремим да предоставим всички предимства на големите градове и да покажем на хората, че могат да се развиват и тук“, каза той.

Освен предприемач, Кунгалов е и част от неправителствената организация „Враца софтуер общество“, която обучава млади хора в сферата на програмирането. Тя е създадена преди 7 години и следва модела на академии като СофтУни и Телерик.

Според Кунгалов технологичният сектор трябва да се развива и извън София, за да предостави възможности за реализация и да задържи младите хора в родните им места.

"Напълно възможно е да се прави бизнес с висока добавена стойност в малък град и нашият пример потвърждава това“ казва той. „Ние работим в най-бедния регион в Европа и създаваме софтуер за САЩ и Западна Европа. По този начин имаме възможност да предложим на местните хора високоплатена и квалифицирана работа“.

Кунгалов смята, че град като Враца има много предимства като чист въздух и околна среда, ниски цени и спокоен начин на живот. „За да привлечем младите хора тук, ние сме много конкурентоспособни по отношение на големите фактори в ИТ сферата – добро заплащане и условия на работа“, каза още той.

Според Кунгалов България има голям принос и е част от европейската технологична карта с много квалифицирани кадри. „За да се върнем във водещите позиции, където сме били преди години, държавата трябва да обърне повече внимание на този сектор“ смята той. „За съжаление бюджетите за дигитализация на целия континент възлизат на около 600 млрд. евро за следващите 10 години, което е много малко в сравнение с инвестициите в САЩ, които имат най-големи технологични постижения“.