По думите на министъра се предвижда регионите да са Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски. Идеята е да няма един административен център на региона, но ще бъдат определени градове, в които да се осъществяват функции по планиране, програмиране, ресурсно осигуряване, наблюдение и оценка на регионалното развитие, каза Аврамова.

Нуждата от прерайониране на страната се появи след като Северозападна България - най-бедният регион в ЕС, вече не отговаря на критериите за еврофинансиране за новия програмен период заради обезлюдяването.

"Трябва да се промени подходът и да се опитаме да мислим малко по-глобално, да мислим за регион и проблемите и развитието на региона. Вече всички са мобилни и при едни добри пътища в даден регион можем да планираме дейности, които да доведат до неговото икономическо развитие и то да се планира по-добре, обърна се министърът към кметовете. По думите й по-доброто състояние на инфраструктурата в Северна България ще даде възможност за отпушване на инвестиционния процес и търсене на работна ръка от инвеститорите.

Предстои законопроектът да бъде публикуван за обществено обсъждане.