В сравнение с останалите области на страната през четвъртото тримесечие на 2016 г. област Враца е на второ място по показателя средна работна заплата - 967 лв. Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в столицата - 1 336 лв., а най-ниска в област Видин - 679 лв.

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през четвъртото тримесечие на миналата година са получили наетите лица в следните икономически дейности:

  • „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”;
  • „ Финансови и застрахователни дейности“ - 1 035 лв.;
  • „ Добивна промишленост “- 1 004 лв.

Най-ниско са били платени наетите лица в следните икономически дейности:

  • „Административни и спомагателни дейности”- 482 лв.,
  • „Професионални дейности и научни изследвания“- 486 лв.,
  • „Хотелиерство и ресторантьорство” - 535 лв.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2016 г. за Врачанска област е нараснала със 7.2%. Най-голямо е увеличението в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти", "Далекосъобщения“ и „Финансови и застрахователни дейности“, а най-голямо намаление е регистрирано в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти ” и „Селско, горско и рибно стопанство”.

Спрямо същият период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2016 г. в обществения сектор нараства с 9.6%, а в частния - с 4.0%.

За обществения сектор средната месечна работна заплата е 1 368 лева, а за частния - 655 лева.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 20% и 12.5%.

В края на декември м. г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 0.2% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като най-голямо намаление на наетите, в абсолютно изражение, се наблюдава в икономическите дейности „Образование“ - с 0.15 хил., и „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 0.14 хил. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Професионални дейности и научни изследвания” - с 0.16 хил., и „Транспорт,складиране и пощи” - с 0.15 хил.

Средната брутна месечна работна заплата в област Враца за октомври 2016 г. е била 941 лв., за ноември - 951 лв., а за декември - 1 008 лв.

Източник: nsi.bg