В първия ден, в който заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков оглави съвета, членовете му приеха предложение на здравния министър Петър Москов средствата за извънболнична помощ да се увеличат с 30 млн. лв.

Парите за болниците пък са увеличени със 114 млн. спрямо миналата година. Надзорниците отхвърлиха предложението, което им даваше право да получават заплати за работата си в съвета.

"Вече имаме законопроект за бюджета на НЗОК за 2017 г., който поема своя път към Министерски съвет за неговото заседание", каза д-р Шарков.

"Това, което мога да кажа по отношение на числата, които са заложени в него, имаме увеличение за средствата за първична и извънболнична медицинска помощ с 19 983 000, увеличение на средствата за специализирана извънболнична медицинска помощ с почти 10 млн. лева, имам увеличение на средствата за дентална помощ с 34 млн. лева, за да може да се реализира и през следващата година третата дейност при тях. Увеличение има и в средствата за медико-диагностични дейности със 7 млн. лева, за лекарствените продукти за домашно лечение с 47 млн. лева, увеличение на средствата за онкологично лечение с 32 млн. лева и категорично решение - средствата, които са предвидени в резерва, да бъдат разпределени за болнична помощ и лекарствени средства в срок не по-рано от 31 март 2017 г. за целия период до края на годината. Тоест това ще гарантира една сигурност и предвидимост за лечебните заведения за болничната помощ", допълни д-р Ваньо Шарков.

Източник:Dariknews.bg