Преразпределят се и средства на лечечебните заведаведения с разкрити над 10% ковид легла, за да се укрепи дейността там. Разходите им са увеличени. Искаме те да са финансово обезпечени, така че да не срещат трудности, допълниха от НЗОК.

Експертите направиха различни разчети. На предишното заседание на Надзорния съвет бяха вдигнати месечните стойности до края на годината или всъщност 688 милиона. Има 51 милиона за неразплатени дейности 2017-2018 година и вчера подписах плащания за 190 милиона, а месечната стойност е 229 милиона. Именно този остатък за всеки месец ще бъде преразпределен допълнително на болнични заведения. Единственото условие е да имат 10% ковид легла, обясни управителят на Здравната каса Петко Салчев.

Става въпрос за средно 39 милиона лева на месец за здравните заведения, които лекуват ковид в страната, които са над 200. Мисля, че не е време да говорим за оставки сега. Имах среща вчера с всички директори на столични болници и те приеха този вариант на преразпределение, заяви Салчев.

Припомняме, че на 21 октомври осемнадесет Регионални лекарски колегии от страната поискаха оставката на председателя на НЗОК - проф. Петко Салчев. Това съобщиха от Българския лекарски съюз. и допълниха, че в централата им продължават да пристигат декларации, в които колегии от цялата страна настояват управителят на НЗОК да се оттегли от поста си.

По-рано от Българския лекарски съюз заявиха, че настояват преговорите с НЗОК да бъдат публични и да се излъчват на живо. От лекарската структура настояват с неизразходените средства от бюджетите за Център на практики с неблагоприятни условия на работа на изпълнители на ПИМП, СИМП и БМП да се извърши допълнително заплащане за дейности от изпълнителите на медицинска помощ по договора с НЗОК през 2021 г. Т

ова е вторият път, в който редица Регионални лекарски колегии от страната искат оставката на проф. Салчев. Първият път беше през лятото, когато те подкрепиха декларацията на Столичната лекарска колегия.