В подобни случаи заповедите подлежат на обжалване пред Административен съд - Враца в 14-дневен срок от съобщаването им. Жалбите и протестите срещу такива заповеди обаче, не спират изпълнението им, освен ако съдът не прецени, че нарушават обществения интерес. В законоустановения срок от „Инертстрой – Калето” са внесли жалба в Административен съд – Враца против заповедта на началника на Регионалния отдел „Национален строителен контрол” (РО „НСК”).

Пресаташето на Административния съд Мирослав Любенов уточни, че с жалбата е направено искане за спиране на допуснатото по силата на закона предварително изпълнение на заповедта, тъй като от такова действие биха произлезли значителни и трудно поправими вреди за жалбоподателя, несъразмерни с целта на закона.

По данни от съдебната институция спорът касае строеж, представляващ водноелектрическа централа, който според издадената заповед се ползва в нарушение на условията за въвеждане в експлоатация, при които е било издадено разрешението за ползването му.

Твърденията за значителни и трудно поправими вреди жалбоподателят подкрепя с представени фактури за предоставяната от него електроенергия за периода януари - декември 2016 г., списък на лицата, наети по трудово правоотношение и справка на загубите за една година, които би претърпяло дружеството и републиканския бюджет.

След преценка на данните по делото съдът е установил, че не е налице такова застрашаване на живота и здравето на гражданите и на особено важни държавни или обществени интереси, което да изисква незабавна намеса. Няма данни и че по-късното изпълнение на заповедта ще бъде осуетено. Също така рязкото преустановяване на доставки от електроенергия ще доведе до нарушение в баланса на енергийната система за региона. Прекратяването на дейността на централата, макар и временно, ще доведе до закриване на работни места, което в регион с голяма безработица, какъвто е този, в който се намира обектът, също не е в интерес на обществото.

С тези съображение с Определение от 23.02.2017 г. Административен съд -Враца спира предварителното изпълнение на Заповед №ДК-19-Вр-01/27.01.2017 г. на началника на РО „НСК” - Враца, с която се забранява ползването на строеж ВЕЦ „Калето“ до окончателното приключване на производството по делото, което предстои да бъде насрочено.

Припомняме, че през 2010 г. жителите на село Крета внесоха сигнал до тогавашния премиер Бойко Борисов. Хората се оплакаха от вибрации и шум, които идват от ВЕЦ „Калето” и за това, че водноелектрическата централа е причина за заблатяване на обработваеми земи в землището на селото. В края на юни същата година министър-председателят изпрати писмо до Областна администрация - Враца и беше назначена незабавна проверка, която приключи през август. При проверката на място, извършена от инспектори от РИОСВ и РДНСК, е прегледана цялата налична документация за водоползване, разрешителни от „Басейнова дирекция, документацията за въвеждане в експлоатация и дали обектът е минал през Държавна приемателна комисия. Проверката тогава не констатира нарушения и липси на документи. Последваха и други проверки с подобни констатации.

Предстои съдът да реши спора и да се произнесе ще продължи ли да работи ВЕЦ „Калето” или заповедта на строителния контрол във Враца е законосъобразна и ще влезе в сила.