Исканията на протестиращите е да се гарантират по-кратки срокове за издаване на решение на ТЕЛК, а придружаващите заболявания също да се вземат предвид към основното.

Припомняме, че заради дългите отсрочки в медицинските експертизи от времето на пандемията тази година работата на ТЕЛК комисиите е забавена - хиляди хора трябва да се преосвидетелстват заради изтекли срокове на решения за инвалидност. Това означава, че стоят без доходи в очакване на новото си решение.

С промяната, приета единодушно със 180 гласа "за", хората с увреждания, чиито ТЕЛК-ове изтичат, ще могат да продължат да получават пенсиите си за инвалидност, финансовата и целева подкрепа, на която имат право съгласно други нормативни документи като безплатни винетни стикери, лична помощ, асистентска подкрепа, данъчни облекчения, до издаването на ново решение. Информацията за закъснението ще се обменя служебно между заинтересованите институции.

Когато новото решение определи вид и степен на увреждане, водещи до намаляване или отпадане на отпуснатата подкрепа, хората няма да възстановяват получената в повече сума, предвижда друга промяна в закона. Те няма да връщат и суми, получени в периода на обжалване на решението. Когато решение на ТЕЛК се обжалва в НЕЛК, НЕЛК има в 14-дневен срок да реши въпроса по същество.