"Много важно е, че писането на есе е задължително за кандидат-студента и ако не го е написал, ще има слаба оценка, независимо от това, което е направил на теста“, заяви доц. Пенчев. По думите му това е разликата между изпита в Софийския университет и държавния зрелостен изпит по БЕЛ в XII клас. "При стария формат на изпита кандидат-студентите пишеха т. нар тема, а с новия искаме да свалим психологическия товар от завършващите средното училище и да не се налага те да се готвят за изпитен формат, който е напълно различен от това, което са правили в училище", коментира доц. Пенчев.

"И в езиковата, и в литературната част на теста ще се проверяват умения за правилно употребяване на нормите на книжовния език, за четене и разбиране на литературен и на нелитературен текст, за формулиране на свързан аргументативен текст. Целим въпросите и задачите от изпита по БЕЛ да проверяват практически усвоени умения, а да не разчитат на пасивно запаметяване на информация", обясни доц. Пенчев.

Той съобщи, че в литературната част на теста се въвежда нов момент, който е практика по света - въпросите са ориентирани към конкретен откъс от литературен текст и кандидат-студентите трябва да извлекат информация и смисъл от него.

"В теста ще има и откъси от два текста - единият ще е включен в програмата за задължителната подготовка за XI или XII клас, а вторият откъс ще е от текст, който може да е напълно непознат за кандидатите", каза доц. Пенчев.

Изпитът по БЕЛ от първата кандидатстудентска сесия в Софийския университет ще е на 2 април от 9:00 часа. Вторият изпит ще е на 4 юни, отново от 9:00 часа.

Източник: 24chasa