© Община Монтана

Стефан Милков е десетият директор на театъра от основаването му през 1962 година. Милков е завършил театрална режисура в Нов български университет, а преди това актьорско майсторство в театрален колеж „Любен Гройс”. Носител на редица награди, включително за най-добра мъжка роля от VІІ-то и VІІІ-то издание на Европейски фестивал на пътуващия театър.

В концепцията си Милков представя идеите си за нова визия на драматичен театър – Монтана. Той ще работи за дигитализация на процесите и по-точно въвеждането на онлайн продажби на билети. Директорът е амбициран да създаде камерен театър и така трупата да има активен живот и през зимата, когато е трудно отоплението на голямата сцена с близо 600 места. В репертоара ще бъдат включени пиеси от балкански автори, които по характер са по-близо до публиката. Да бъде поставена пиеса – драматизация на роман в следващите четири години, е също сред целите на Милков.

В момента театралната трупа в Монтана има 4-ма постоянни актьори и още 4-ма, които работят по проект.

Сградата на театъра е една от най-големите в Монтана. Тя е държавна собственост, преотстъпена за ползване от общината. Използва се от три институции – драматични и кукления театър, и регионалната библиотека.

„Основният ремонт на сградата ще е един от първите проекти, които ще внесем за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, заяви кметът Златко Живков. Той изрази надежди това да се случи в следващите четири години.