Останалите три нови защитени специалности са „Класически инструменти“ за професия „Лютиер“ от професионално направление „Приложни изкуства и занаяти“, „Конструиране, моделиране и технология на кожено-галантерийни изделия“ от професионално направление „Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи“ и „Управление на радиоактивни отпадъци“ от професионално направление „Електротехника и енергетика“.

С тях за защитените от държавата специалности от професии стават общо 60. Това са специалности, които са уникални като съдържание и всяка от тях се преподава в не повече от четири училища в страната. Обучението по тях се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най-малко 9 ученици. От списъка се изважда една специалност - „Дограма и стъклопоставяне“, тъй като вече не отговаря на критерия за уникалност по териториален признак.

С шест нови специалности се актуализира и Списъка със специалности с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда за учебната 2023/2024 година. Две специалности са от професионално направление „Горско стопанство“ - „Дърводобив“ и „Механизация на горското стопанство“. Други две са от професионално направление „Строителство“ - „Основни и довършителни работи“ и „Строителство и архитектура“, а останалите са „Програмно осигуряване“ от професионално направление „Компютърни науки“ и „Логистика на товари и услуги“ от професионално направление „Транспортни услуги“.

Така специалностите с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда стават общо 84. Обучението по тях се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най- малко 12 ученици.

Списъците са актуализирани с предложения от национално представителните работодателски организации и министерствата. Ще се прилагат от учебната 2023/2024 година за учениците, приети в VIII клас по държавния прием.