Изпълнителният директор заяви със задоволство, че по-голяма част от дълговете вече са изплатени, а с кредита ще се покрият едноактно 80% от големите задължения – запорите.

Болницата има и големи кредитори, които не са в запорни отношения с нея, но в същото време са включени в тази сума. Най-големите задължения са към „Софарма Трейдинг“ - над 1 100 000 лева с наказателните лихви, и „Фьоникс Фарма“.

Д-р Керемедчиев обърна внимание на факта, че в болницата отново има отделения по съдова хирургия и по инванзивна кардиология.

Относно новата PCR лаборатория в МБАЛ „Христо Ботев“ - Враца, изп.-директор заяви, че е от най-висок клас оборудване.

В новата PCR лаборатория могат да се работят радиоактивни изследвания, както и особено опасни инфекции като ебола, както и доказването на ку-треската. Д-р Керемедчиев поясни, че за всички граждани, които имат направления през РЗИ или здравна каса, изследванията ще бъдат безплатни, тъй като от касата се заплащат в размер на 60 лв. Но за всички други, които не вървят по общия ред ще заплащат по 100 лева за даденото изследване.

В момента д-р Керемедчиев подготвя документите за нов лиценз за откриване на кабинет вирусология. Болницата разполага със специалисти, а с техниката в новата лаборатория, могат да се правят изключително много изследвания за редица заболявания.

„Хората ги имаме - д-р Таня Иванова има специалност вирусология, има и колеги лаборанти, желаещи да се обучат. В момента имаме един екип, като може да се сформира и втори екип. Тази техника е сериозна и е подарък на болницата, като сме платили много малка сума, а основните тела в лабораторията са подарък от Министерството на здравеопазването. Общинският дарителски фонд добави 30 000 лева за доокомплектоване на лабораторията”- добави изпълнителният директор.

Всички граждани, които има направления през РЗИ или здравна каса, няма да доплащат нищо за изследванията си, а тези които не вървят по общия ред ще трябва да платят 100 лева за даденото изследване.

Д-Керемедчиев изрази задоволството си от повишената раждаемост в последните 2-3 месеца. Само през май са проплакали 37 бебета, а в следващите 6-7 месеца се очаква броят на ражданията да достигне до 100.

Той допълни, че очаква другата седмица болничното ръководство да подпише договор за започването на ремонтните дейности в отделението по акушеро-гинекология . Всичко в отделението ще бъде изцяло подменено – от легловата база, до оборудването ще бъде от най-високо ниво, най-доброто, което съществува в момента.