© Труд

В края на миналата година първото национално представително проучване за диагностика на синдрома на прегаряне (бърнаут) при педагогическите специалисти у нас показа, че 9 от 10 учители са подложени на огромен стрес. След стартиране на програмата 5000 учители ще могат да се възползват от рехабилитация.
“Няма как всички за една година да отидат на рехабилитация, ще има график, вероятно 5000 учители на година ще мога да се възползват и по-нататък се надявам да се увеличи този брой. Когато един учител отива на рехабилитация, която струва 600 лева, например, в момента НОИ поема 300. А сега предстои да се уточни от останалите 300 лева каква част ще поеме МОН, вероятно до 150 лева”, обясни Петров.

По думите му всъщност така учителят ще получава още допълнителни средства конкретно за рехабилитация и той ще ги взима при проведена такава. Преподавателите ще могат да избират от около 30 почивни бази в цялата страна, които работят по програмата на НОИ за възстановете здравето в хотелите на “Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД.

“Новата национална програма е много важна стъпка в правилната посока за защита на учителския труд, по отношение на превенцията от бърнаут ефекта и изхабяването, за да могат учителите да бъдат по-полезни. Надявам се да продължим с други компесаторни механизми. Това е първият, който е традиционен в Европа”, посочи още председателят на Синдикат “Образование”.

Източник: dnes.bg