С
проекта се определят ясни изисквания и критерии към наименованията,
характеристиките, състава и етикетирането на какаото и шоколадовите
продукти, с което се очаква да се гарантира висока степен на защита на
здравето и правата на потребителите, се посочва в мотивите към
законопроекта.
Според промените наименованието “Шоколад” се използва за означаване
на продукт, получен от какаови продукти и захари, съдържащ не по-малко
от 35% обща суха какаова маса, от която не по-малко от 18% какаово масло
и не по-малко от 14% суха обезмаслена какаова маса.
В какаото на прах трябва да има поне 20% какаово масло в сухото
вещество и не повече от 9% водно съдържание, при шоколада на прах пък
какаото трябва да е поне 32%, а шоколадът за напитки трябва да е поне с
1/4 какао.
Наредбата определя и какво трябва да има в десерта, за да пише на
него “Млечен шоколад”. Той трябва да съдържа поне 25% обща суха какаова
маса и поне 14% сухо мляко. Когато в шоколада има лешникова паста,
съдържанието на лешници пък трябва да е между 15 и 40 грама фино смлени
ядки на 100 г продукт, се казва в документа.
Белият шоколад ще трябва да съдържа поне 20% какаово масло и поне
14% сухо мляко, а шоколадовите бонбони с пълнеж ще могат да се означават
на етикета и като пралини. Към шоколадовите продукти ще могат да се
добавят други хранителни съставки, но не повече от 40% от общата маса на
крайния продукт.
• България • 564 • 0
Нова наредба: Палмата в шоколада да е до 5%, какаото - поне 35%
Палмовото
масло в шоколада трябва да е до 5%, а какаото - поне 35%. Това
предвижда Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти,
качена за обществено обсъждане.
Ако в шоколада има вложени растителни мазнини, то това трябва
задължително да се запише ясно и четливо на етикета на продукта. Слага
се и ограничение за количеството на растителни мазнини в шоколадовите
продукти, като то не може да превишава 5% от общата маса на крайния
продукт, съобщава "Труд".