розово масло
розово масло

В публичната база данни eAmbrosia с регистрите на географските указания в ЕС вече могат да бъдат правени справки за вина и спиртни напитки със защитени наименования, като информацията включва и техния статут - дали те са кандидатстващи, публикувани или вече регистрирани. До края на годината в общата информационна система ще бъдат добавени и храните и селскостопанските продукти със защитени наименования, става ясно от информацията на ЕК. Целта е да се опрости търсенето на информация за географските указания и да се увеличи прозрачността, се посочва още в нея.

В момента над 3200 европейски продукта са със защитени наименования, като всеки от тях има специфични стандарти за производство, което е и гаранция за тяхното качество, припомнят от пресслужбата на Дирекция "Земеделие". Около половината от тези продукти са вина, над 200 са други видове спиртни напитки, а останалите - храни и земеделски продукти.

България има 8 защитени наименования за храни и селскостопански продукти, сред които българско розово масло, филе "Елена", роле "Трапезица", горнооряховски суджук, странджански манов мед и др. В регистъра присъстват и над 60 вина и спиртни напитки.

Източник: dnevnik.bg