Първият етап на проекта започна на 1 януари за общините, предоставящи дейности по проекта „Приеми ме 2015“, или които имат действащи приемни семейства с доставчици дирекциите „Социално подпомагане“, като ще обхване 1515 настанени деца.

Така се гарантира непрекъснатост на дейностите и защита на интересите на настанените деца, недопускане на възможност за прекратяване на настаняването, потвърдено от съда за тези деца и попадането им обратно в социални услуги.

Проектът продължава да бъде приоритет за Министерството на труда и социалната политика, за Агенцията за социално подпомагане и за всички участващи общини, които полагат допълнителни усилия за гарантиране на здравето, образованието и социалното включване на всяко дете.

Целта на настоящата операция е усъвършенстване и разширяване на обхвата на приемната грижа посредством продължаване на предоставянето ѝ на местно ниво като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда. Тя поставя специален фокус върху развитието на специализирана приемна грижа за деца с увреждания, деца - жертви на насилие или трафик и деца - непридружени бежанци.

Основен приоритет е изработването на устойчива и дълготрайна визия за бъдещето на приемната грижа на национално ниво, в което ще участват представители на държавните институции, местната власт и гражданското общество.

Утвърдените и сега действащи в рамките на проект „Приеми ме 2015" областни екипи по приемна грижа, както и приемни семейства ще продължат участието си в новия проект. От началото на следващата година е заложено увеличение на основното брутно възнаграждение на членовете на областните екипи, както и на приемните родители след повишаване на минималната работна заплата.

Важен аспект е, че разходите на общините за изпълнение на дейностите са допустими от 01 януари 2024 г., с което се цели да се постигне плавен преход между двата проекта по отношение на приемната грижа.

"Приемната грижа остава важна част от нашата политика по закрила на детето. Осигуряването на безопасна среда за децата в нужда е ключов елемент от нашата стратегия за подпомагане на техния бъдещ успех и благополучие", коментира д-р Надя Танева, изпълнителен директор на АСП.

В случай на въпроси, можете да се свържете с отдел „Анализ, планиране и прогнозиране“ в АСП на тел.: 02/935 05 34.

Към 30 септември 2023 г. децата, отглеждани в приемните семейства по проекта „Приеми ме 2015“, са 1467. Това показа ежемесечният анализ на Националния екип за организация и управление на проекта, за който информира на сайта си Агенцията за социално подпомагане (АСП).

За деветмесечието на настоящата година се регистрира незначително намаление на децата под приемна грижа – от 1493 през януари до 1467 в края на септември. В същия период се наблюдава и спад в броя на утвърдените приемни семейства към проекта – от 1770 в началото на 2024 г. до 1684 в края на деветмесечието.

През септември 62 деца са настанени в приемно семейство, за 75 настаняването е прекратено. Най-масовата причина за прекратяване на настаняванията отново са осиновяванията – 33 на брой, посочват от АСП. Данните показват, че върнати в биологичните си семейства са 13 деца, а пренастанени в същото или друго приемно семейство са 22.


Източник: novini.bg