На 4 май промените ще бъдат обсъдени на заседание на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

На предстоящото заседание на Комисията по доходи и жизнено равнище социалните партньори ще обсъдят промени в правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане за въвеждането на новия механизъм.

Предвижда се право на месечна помощ да имат лица или семейства, чийто доход за предходния месец е по-нисък от определен диференциран минимален доход.

Този доход се определя от основата за подпомагане, чийто месечен размер е 30 процента от линията на бедност за съответната година, коригирана със съответния процент за групата, към която принадлежи лицето. Така, например, за човек, живеещ сам, е 165 процента, а за бременни жени 45 дни преди раждане и за родител, отглеждащ дете до 3-годишна възраст – 120 процента.

Размерът на месечната помощ се определя като разлика между диференцирания минимален доход или сумата от диференцираните минимални доходи и доходите на лицата или семействата през предходния месец.

По този начин ще се увеличи и размерът на социалните помощи, и техният обхват.

Предвиждат се и други промени. Така, например, времето за полагане на общественополезен труд, е намалено от 14 дни по 4 часа дневно на 40 часа месечно. Сроковете при повторен отказ за полагане на общественополезен труд се намаляват, независимо кога е направен отказът, като от "през последните 5 години", както е сега, става "през последните 3 години", а месечната помощ на хората се прекратява вместо за срок "две години" за срок от "шест месеца".