С най-много индивидуални номинации за "Спортист на годината” е СК Атлет (Мездра) - 9. Това са националните състезатели Митко Ценов, Милица Мирчева и Йоло Николов и младите надежди на клуба Рая Лалова, Дева-Мария Драгиева, Иван Драгановски, Силвия Йолова, Иво Балабанов и Спасимир Делибашев.

Хандбален клуб Локомотив е номинирал петима състезатели - Божидар Симеонов, Валентин Гачев, Йордан Тонов, Йохан Марков и Милен Валентинов, а СК по снукър "Мездра 2013” - трима: Радослав Дочовски, Александър Георгиев и Красимир Марков.

Футболистите са шестима - четирима са предложени от ФК Скала 2015 (Оселна): Иван Крумов, Димитър Георгиев, Емануил Иванов и Владимир Стоянов, и двама от ФК Околчица (Моравица): Цветан Николов и Росен Ценов. Останалите двама номинирани са Деяна Минева (КИБИ Лотос-М) и Александър Парушев (ШК Локомотив).

Треньорските номинации са четири - Йоло Николов (СК Атлет), Евгени Йоловски (ХК Локомотив), Лили Николова (ЖКХГ Анелия) и Тошко Кирков (ШК Локомотив ).

За "Отбор на годината” се конкурират осем тима. По две формации са номинирали ХК Локомотив - юноши младша възраст (М14) и юноши старша възраст (М16), и ЖКХГ Анелия - дуета девойки старша възраст Виолета Миловска - Александра Захариева и ансамбъла девойки младша възраст, а по една - ФК Околчица Моравица), ФК Скала 2015 (Оселна), ШК Локомотив (кореспондентен шах - мъже) и КИБИ Лотос-М (карате).

Прави впечатление липсата на номинации от страна на ОФК Локомотив и КЛК Вирен, въпреки че досега футболният клуб на Мездра и другият лекоатлетически клуб в града винаги са участвали в анкетата.

10-те най-добри спортисти на Мездра, Спортист №1, Отбор и Треньор на 2017 г. ще бъдат определени от комисия, назначена от кмета на общината, в която влизат предимно представители на Общинската администрация.

Церемонията по награждаването е на 19 декември от 18:00 часа в ресторант "Родина". По традиция на Бала на спортистите ще бъде отличен също най-добрият "Спелеолог на годината”. Ще бъде връчена и една специална награда - на инструктора по карате Василий Ковяр за цялостен принос в развитието на спорта в община Мездра във връзка с неговия 70-годишен юбилей.