Това показва справка на интернет страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Софийска област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Смолян, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра и Шумен.

Очаква се горещо време с максимални температури между 34° и 38°. При жълт код за екстремно високи температури са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Очаква се около и след обяд да се развие облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. В западната част от страната ще духа слаб северозападен вятър, в Източна - югоизточен.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево със слаб югоизточен вятър. Максимални температури там ще бъдат между 26° и 29°. Температурата на морската вода е 21°-27°.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа умерен запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 28°, на 2000 метра – около 22°.

Източник: offnews.bg