Един от последните инциденти вдига на крак цял жилищен блок в Монтана. Пламва комин, чистен преди няколко месеца, а домът на Камелия Игнатова се пълни с отровен дим: "Заварихме апартамента целия опушен. Страшно беше. Ужасно горещо. Имах чувството, че ще гръмне всеки момент. Звъннахме на пожарната. Като дойдоха, казаха, че гори самият комин." - обяснява жената.

По данни на ГДПБЗН само за миналата зима пожарите, пламнали от непочистени или неизправни комини в страната са 901. А за последните 5 студени сезона димоотводите се оказват най-честата причина за битови пожари. Според главен инспектор Стефан Стефанов в началото на отоплителния сезон комините трябва да се почистват. Освен това хората трябва да внимават какви твърди горива горят. "В комините не трябва да се натрупват креозот и други съединения, които полепват и при запалване отделят висока температура", съветва Стефан Стефанов.

Огънят и токсичният дим взимат жертви. Миналият сезон загиналите са 85. Близо половината от всички 243 жертви и ранени са в пенсионна възраст, показва още данните на пожарната.

С топуза и четката на коминочистача няма такава опасност. А и да пипнеш коминочистач все пак носи късмет.

Източник: NOVA