Припомняме, че на 19-ти януари тази година, Милчо и негов приятел посетили своя съселянин Мечо, който им разказал за гурбета си в Гърция, докато изпили солидно количество бира. Тя свършила, непълнолетният ром, /който бил в девети клас но често злоупотребявал с алкохол/ и Михайлов отишли да си купят ракия и в дома на жертвата си поделили над 700 грама от двойно препечената гроздова. По някое време започнали да спорят и Милчо се ядосал на своя домакин, който го дърпал да танцуват. Невръстният мъжкар започнал да троши чинии в главата на Михайлов от която бликнала кръв. Нападателят грабнал кухненския нож и наръгал жертвата си шест пъти в областта на шията, главата и лицето.

Михайлов се свлякъл в локва кръв на пода, а убиецът му си тръгнал към къщи и хвърлил ножа в снега на двора. Пренощувал в стаята си, а на сутринта сам разказал на баща си за кървавата случка. Родителят преценил, че полицията рано или късно ще открие злосторният му син и затова веднага се обадил на тел. 112, да дойдат и да го приберат. Служителите на реда щракнали белезниците на престъпника. Съдът определил най-строгата мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Наказателното дело приключило преди дни с ефективната присъда - шест години и осем месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим и обезщетение за неимуществени вреди в общ размер на 300 000 лв. за близките на закланият Михайлов. Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.