Двама служители на Областната дирекция на МВР - Враца се намирали на установъчен пункт, съгласно утвърдения график на бул. ”Мито Орозов” до Професионалната гимназия по строителство във Враца. Спрели го. При извършената документална проверката установили, че водачът не могъл да представи валидна полица за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите към датата и часа на извършване на проверката. Униформените направили проверка и посредством таблет в информационната система и се оказало, че колата няма застраховка.

Бил съставен акт за установяване на административно нарушение. Водачът на автомобила написал в графата за възражения: "колата не е моя, не знаех че няма застраховка”.

Въз основа на съставения акт обаче, било издадено наказаното постановление и на основание чл. 638, ал. 3 от Кодекса за застраховането (КЗ) и му била наложена глобата в размер на 400 лв. Врачанинът решил да се жали в съда, тъй като нямал вина, че чуждата кола няма полица за задължителната застраховка и искал от магистратите отмяна на Наказателното постановление. Оказало се обаче, че има вина.

Само преди дни Врачанският районен съд потвърдил като законосъобразно наказателно постановление №16-0967-000902 от 31.05.2016 г. на Началник група към ОД на МВР СПП - Враца, с което на водачът на чуждия Фолксваген на основание чл. 638 ал. 3 от КЗ е наложено административно наказание “глоба” в размер на 400 лв, за извършено нарушение от Кодекса за застраховането.

Решението на Районния съд във Враца си е съвсем, както сочи законът. Според текста на чл. 638, ал. 3 от КЗ „Лице, което не е собственик и управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, се наказва с глоба от 400 лв.”

Принципно задължението за сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" съгласно чл. 483 от КЗ, има собственикът на автомобила, докато за всеки водач, какъвто е и нашият герой, разпоредбата на чл. 638 ал. 3 от КЗ, забранява да го управлява, ако във връзка с неговото притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите.

Така че, ако ви се наложи да карате чужд автомобил, питайте собственика има ли колата всички необходими документи. Иначе със сигурност вие ще отнесете глобата.