В 83 от приемните семейства в региона има настанени деца. Общият брой на семействата, които са съгласни да отглеждат деца е 99. Предпочитаната възраст за осиновяване е от 3-7 години, а службата има нужда от семейства, които да отглеждат най-малките - в кърмаческа възраст до 3 години и през трудния период на начална училищна възраст и пубертета - 7-16 г., сподели Търнавска.

Общо 94 деца споделят съдбата си с тази на приемните семейства, които се грижат за тях. Според социалната институция във Враца е необходимо да се промени профила на приемните семейства с оглед на осигуряване на заетост и грижи за деца от 0-3 г и 7-17 г. През тази година няма записани нови семейства, нито заличени, допълни Търнавска. Проверени са и приемни семейства в общините Бяла Слатина и Мездра. Не са констатирани пропуски при отглеждането на децата, но са дадени препоръки за подобряване на материалната среда в едно от тях.

При направена проверка на 16 ноември т. г. от Агенция за социално подпомагане в Център за настаняване от семеен тип в с. Борован е намален броя на децата. Този Център придоби печална слава от проверката през м. февруари 2018 г и беше спрян приемът на нови деца.

"Общината обнови базата на центъра, промени се и персонала. Подобрените условия ще освежат и променят качеството на услугата. От януари ще бъде отворен, но с намален капацитет по наше предложение", заяви Мария Търнавска.

"Досега в него се отглеждат и обучават две групи по 15 деца, идеята ни е да ги редуцираме на 2 по 12 деца, за да може адекватно персоналът да полага грижи за тях, тъй като тази целева група е трудна. За 3 месеца новият управител показа нов подход към децата и персонала и вярваме,че това ще подобри качествено работата там. Получихме съдействие от местната управа на община Борован. В момента там се отглеждат 3 момичета и 10 момчета", допълни Мария Търнавска.

Източник: actualno.com