Опитните градинари отбелязват, че в регионите, където живее колорадски бръмбар, е почти невъзможно да се отглеждат картофи, без да се използват химически инсектициди. Експертите дават редица съвети за избора на такива инструменти.

Колорадските бръмбари са много упорити и бързо се адаптират към препаратите за тяхното унищожаване. Ефективната миналата година „отрова“ за следващата година може вече да не работи, така че инсектицидите трябва систематично да се сменят. В това отношение най-добрите препарати за колорадските бръмбари се основават на няколко активни съставки. Вредителите не развиват пристрастяване към тях толкова бързо. Някои градинари комбинират различни препарати за борба с колорадските бръмбари, за да произвеждат многокомпонентни смеси. Такива агенти могат, например, да съдържат имидаклоприд, инсектицид от неоникотиноидната група, абамектин, активна съставка на биологични пестициди (принадлежащи към химичния клас на авермектините) и ксилати, мастни алкохоли, които усилват ефекта на други компоненти.

Оптимални са тези продукти за обработка на картофи от колорадския бръмбар, които не се отмиват от дъжда. В противен случай процедурата ще трябва да се повтаря по-често. Добивът на зеленчуци зависи не само от правилната грижа, но и от местоположението на растенията в градината. Не всички градински култури могат да се толерират помежду си, затова е важно да изберете правилните съседи за всеки зеленчук. Това ще позволи не само да не навреди на реколтата, но и да създаде благоприятна среда, която да умножи добива. В крайна сметка, някои растения също отблъскват вредителите.
Източник: Actualno.com