Наред с изпълнителя на "Жалба за България" и "Мъжка молитва", на сцената се изявиха Танцова формация "Мездра", Средношколският танцов състав и Фолклорен танцов клуб "Хорце, винце и още нещо...” с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов, Танцова школа "Нанков" с ръководител Николай Нанков и Фолклорен танцов клуб "Калушари" - Враца с ръководители Георги Евденов и Ива Ценова, които изпълниха танцови композиции от различни фолклорни области на България.

Към тържеството на съхранения български дух се присъединиха също Самодейният състав за изворен фолклор при Народно читалище "Искра-1921" - с. Синьо бърдо, община Роман и Женската певческа група "Балканска китка" към Народно читалище "Пробуда-1926" - с. Згориград, община Враца. Кулминацията на фолклорният празник бе сценичната изява на Илия Луков, който изпълни знакови песни от своя репертоар в аранжимент на Танцова формация "Мездра".

Всички състави, които се включиха във фолклорния празник, получиха грамоти и плакети, които бяха връчени на техните ръководители от Ангел Джамбазки.

За финал и участници, и зрители се хванаха на емблематичното "Хоро за влюбени" от албума на Илия Луков "С песните през вековете".