Отборите са разпределени в 4 урни на база на представянето им в турнира през сезон 2020/21. Тогава България беше в Лига “В”, но завърши на последното 4-о място в компания на Уелс, Финладния и Ейре. “Трикольорите” не записаха нито една победа и изпаднаха в по-долната дивизия. Нашите обаче са сред 4-ите тима с най-висок коефициент в Лига “С” и това им отрежда ролята на водач на група.

Обстоятелствата откриват отличен шанс за националите ни да се класират за Евро 2024 през Лигата на нациите. Това може да стане, ако съставът на Ясен Петров стане победител в групата си. А предвид потенциалните съперници в другите три урни на Лига “С”, това съвсем не изглежда непостижимо.

55-те държави ще бъдат разделени в 4 лиги. “А”, “В” и “С” ще са с по 16 отбора, разпределени в 4 групи, а “D” ще включва 7 отбора, които ще съставят една група с 4 тима и една с 3. Първите два кръга ще се изиграят в периода 2-8 юни 2022 година. Победителите в 4-те групи от Лига “А” ще участват във финална четворка за определяне на шампиона през юни 2023 година. Победителите в останалите три лиги ще спечелят промоция за по-горна такава.

От европейската централа уточняват, че форматът на квалификациите за ЕВРО 2024 все още не е потвърден, включително и подробности за това как отборите ще се класират за плейофите в Лигата на нациите, които дават шанс за участие на европейското в Германия през този турнир.

Очаква се регламентът на ЕВРО 2024 да бъде одобрен и публикуван до юни 2022 година.

Източник: sportal.bg