Досега участъкът бе използван като обходен маршрут за превозните средства над 12 т, пътуващи от Видин за София, които преминават през прохода, поради модернизацията на път Е-79 Мездра-Ботевград, в участъка Ребърково-Люти дол.

Очаква се това да продължи до началото на декември, когато целият тежкотоварен трафик ще бъде прехвърлен по Е79. Строителите на участъка Ребърково – Люти дол работят максимално мобилизирано, за да може движението по Е79 да се възстанови колкото се може по-скоро.

До тогава допълнителен обходен маршрут за МПС до 4,5 т по направлението Мездра-Ботевград е третокласният път Ребърково – Люти дол и общинската пътна мрежа в село Люти дол.

Тази промяна предизвика силна тревога у жителите на село Ребърково. Още през лятото кметският наместник на съседното село Люти брод обърна внимание, че за 1 час оттук преминават по 400 тир-а в двете посоки, а сега се очакват да бъдат двойно повече.

Този изключително натоварен трафик налага шофьорите да карат много внимателно и да спазват стриктно пътната сигнализация. Жителите на Ребърково са притеснени за здравето и живота си, тъй като от месеци наред са свидетели, как профучават тежките камиони, вече имаше и няколко тежки катастрофи, и то при сухо време. А сега, когато пътното платно много често е мокро от падналите през нощта валежи, става изключително опасно.

„Има хора, които тази година не са идвали в селото, защото къщите им са в състояние на земетресение. Говориха за обходен път към Роман, който трябваше да бъде направен. Сега като затвориха „Петрохан” ще се срине цялата главна улица в селото. Вече има напукани къщи”, заяви Боряна Митева.

Тя допълни, че не използва обходния път за Люти дол, защото има стотици дупки по трасето и пътуването с автомобил е почти невъзможно.

Надежда Вацова сподели, че преминаването по пешеходните пътекив населеното място е трудно, защото шофьорите не спират и пешеходците чакат много дълго време.

Припомняме, че във връзка със засиления трафик, кметът на община Мездра - Иван Аспарухов, изпрати писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството - Петя Аврамова, с искане да бъдат поставени временни изкуствени неравности, по трасето на републиканския път в участъка Ребърково – Елисейна, с цел ограничаване на скоростта на движение на моторните превозни средства. В резултат на това бяха изградени ограничители на скоростта, разположени в селата Ребърково, Люти брод, Зверино и Елисейна, което обаче не е достатъчно за обезопасяването на пътя.