Току над манастирската костницата се издига сакрален пирамидален знак, поставен през далечната 1926 година по заръка на трима балканджии и ревностни християни - Иван Пенчев и Митко Глигоров от Игнатица и майстор Мито Томов от Зверино. Оброчният кръст от ковано желязо пък навремето изработил майсторът ковач от Игнатица - Васил Симеонов.

Всяка година на Сретение Господне тук се събират потомците на родолюбивите балканджии, за да се поклонят пред оброка и да предадат на деца и внуци вярата, родовата памет и посланията на отколешните традиции.

Десетилетия наред святото място се е поддържало от ревностния християнин Иванчо Минов от село Игнатица. За него всички говорят, че той е бил човекът, който спомогнал за възстановяването на повечето от 17-те оброци в землището на планинското селище.

Като неписан синовен дълг, след кончината на дълголетния балканджия, грижата за оброка и продължаването на традицията поемат 72-годишният син на дядо Иванчо, Божидар Минов и съпругата му Мария. Всяка година двамата дават на този ден традиционния курбан. Днес да почетат оброка дойдоха дъщерите на Божидар - Иванка и Нели, зетьовете Румен и Васил, внуците Георги, Цветан и Божидар, както и десетина жители на Игнатица.

Синът на дядо Иванчо разказа, че преди много години оброчният знак бил изграден от другата страна на пътя, но по-късно неговият баща и още няколко боголюбиви игнатенчани го преместили на сегашното му място. За да е по-близо до Бога!

По случай празника Сретение Господне водосвет за здраве на миряните отслужи йеремонах Йоаникий, ефимерий на Черепишкия манастир и енорийски свещеник на Игнатица.

След празничния водосвет, бай Божидар разказа, че още от дете е помагал на баща си да се грижи за оброка, предал го е на дъщерите си, предава го сега и на своите внуци и правнуци: "За нас, игнатенчени се знае, че почти всеки род в селото има своето оброчно свято място, за което се грижи и поддържа, и предава на децата си това свято дело. Ние сме приели този ден за личен празник, защото не само почитаме направеното от моя баща, но и следваме заръките му - да пазим и почитаме традициите и да ги предаваме на децата си. Защото без традиции няма род, а род без традиции не е род”, допълни бай Божидар.

Малко по-късно дошлите на водосвета и техните гости се отправиха към Игнатица за общата трапеза в селото. Там, според канона, отец Йоаникий прекади казана с овнешка курбан чорба, осигурена от сем. Минови и приготвена от майсторите готвачи Любомир Цветков и Дора Петкова.