© bta.bg

Красимир Богданов огласи призив на Международния организационен комитет към българите у нас и в чужбина да се включат във Всебългарския събор. "Всеки от нас има възможност поне веднъж в живота си да посети Мемориала и могилата на великия създател на съвременната българска държавност Кан Кубрат. И в сложната динамика на времената да осмисли на това свято място името си на българин и своята принадлежност към един от най-древните съхранили се народи на замята", се казва в апела. "Скъпи братя и сестри българи! Да се възползваме от поредната възможност отново да се съберем и да отдадем тържествена почит на Великия Кубрат!"

На брифинга стана ясно, че във връзка с провеждането на събора през периода 13-20 септември 2017 г. ще бъде организирано поклонническо пътуване по маршрут България - Браила - Галац - Болград - Одеса - Полтава - Мала Перешчепина - Киев - Кишинев - България. В него са поканени да се включат представителни групи на общински съвети у нас, структури на ВМРО, НАПОС-РБ и НАСО-РБ, ВТУ "Св. св. Кирил и Методий” и други организации. Покани за участие ще бъдат изпратени и до българските общности в Албания, Македония, Западните покрайнини (Сърбия), Румъния, Унгария, Чехия, Италия, САЩ, Молдова, Украйна, Грузия и други страни по света. За патрон на събитието е поканен вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

Делян Дамяновски разказа за посещението на делегация на Международния организационен комитет, осъществено през месец май в Украйна, по време на което са били проведени ползотворни срещи с областната управа на Полтава, ръководството на Новосанжарски район и кмета на Мала Переcчепина. Украинските власти са се ангажирали да окажат пълно съдействие при подготовката и провеждането на събора.

Дамяновски представи и новата визия на проекта за Мемориален комплекс "Кан Кубрат” край Мала Перешчепина. Стана ясно, че за изграждането на Монумента на българския владетел и на синовете му са необходими около 130 000 лв. Самият паметник ще бъде дарен безвъзмездно от Ивелин Михайлов, председател на Фондация "Въздигане", главен инициатор за построяването на паметника на Кан Алцек в италианския град Челе ди Булгария.

В момента тече дарителска кампания за набиране на средства за провеждането на Всебългарския събор и за изграждането на мемориала. Патриотичната инициатива вече е подпомогната финансово от над 50 общини, както и от множество родолюбиви българи.

За целта е разкрита дарителска сметка в Обединена българска банка:

IBAN BG60UBBS80021098341818,

BIC: UBBSBGSF - ОББ АД

Сдружение "Отечествен съюз”, партида "Хан Кубрат”

Всеки, който желае, може да се включи в инициативата като си закупи дарителска картичка с номинал 10 лв. в офиса на ВМРО във Враца, който се намира в Ловния дом до Пощата, всеки делничен ден от 9:00 до 13 часа.