До средата на март приходите за централния бюджет надвишават 3,7 млрд. лв., което е увеличение с 9,8 %, в сравнение с първите два месеца и половина на предходната година.

Събраният от НАП данък върху доходите на физически лица е близо 742 млн. лв., корпоративен данък – 57,2 млн. лв. и близо 2,6 млрд. лв. ДДС.

Въпреки намалената ставка на данък добавена стойност за някои стоки и услуги от 20% на 9%, постъпленията от ДДС в бюджета бележат ръст с 9%, което се равнява на 211 млн. лв. повече в сравнение със същия период на предходната година, отбелязват от приходната агенция.

Приходите от осигурителни вноски към 17 март надвишават 2,7 млрд. лв., което е с над 425 млн. лв. или 18,5 % повече спрямо първите два месеца и половина на миналата година.

От НАП напомнят, че през 2022 г. приходите в бюджета са близо 31,5 милиарда лева, което е с 3 милиарда повече, в сравнение с 2021 година.

„Ръстът на приходите през първите месеци на тази година показва, че НАП работи ефективно дори и в настоящата трудна обстановка. Приходната агенция прилага законодателството еднакво спрямо всеки данъкоплатец", заяви изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов.