За кандидатстване по програмата не е необходимо да се прилагат както удостоверение от НАП, така удостоверенията за липса на задължения към общината, свидетелство за съдимост и документите от "Главна инспекция по труда".

От НАП посочват, че от ОПИК се извършват служебни проверки чрез съответните администрации, преди сключване на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Схемата "Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19" предоставя безвъзмездна финансова помощ в размер между 3000-10 000 лв. Идеята е да се обхванат всички сектори на икономиката, с изключение на тези, които се подкрепят от Програмата за Развитие на селските райони. Сред условията за кандидатстване е да има спад от минимум 20% на оборота за месец април спрямо средно месечен оборот за 2019 г.

Процедурата се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 173 млн. лв.