За новите специални режими онлайн търговците, установени на територията на страната, могат да се регистрират през Портала за електронни услуги на НАП чрез квалифициран електронен подпис.

От НАП обръщат внимание, че в случаите, при които фирма, която не е установена по седалище и адрес на управление на територията на страната и е регистрирана по ЗДДС за целите на дистанционните продажба на стоки и е избрала да се регистрира за „режим в Съюза“ в държавата членка, в която е установена, и е подала в тази държава членка до 30 юни 2021 г. заявление за регистрация, следва да уведоми за този избор по електронен път компетентната структура на НАП Срокът за това е 30 юни 2021 г., включително. В случаите, в които фирмата е уведомила по електронен път компетентната структура на НАП за регистрацията си за „режим в Съюза“ в държавата членка, в която е установена, и иска да прекрати регистрацията си по чл. 98 или 100, ал. 3 от ЗДДС, не е необходимо да подава и заявление за прекратяване на регистрацията, допълват от НАП. В този случай, в 7-дневен срок от постъпване на уведомлението по електронен път, Агенцията извършва проверка на основанието за дерегистрация. В случаите, когато е налице основание за дерегистрация, то тя се счита от 30 юни 2021 г. От НАП напомнят, че когато бъде прекратена регистрация по ЗДДС, заедно със справка-декларацията за последния данъчен период фирмата трябва да подаде и протокол-опис за начисляване на данък по чл. 111 от ЗДДС по образец.

Повече за новите правила за ДДС в електронната търговия след 1 юли 2021 г. може да намерите в обяснителни бележки, които имат за цел да осигурят по-добро разбиране на някои части от законодателството на ЕС в областта на ДДС. Разяснения за новите правила за ДДС може да намерите и във видеото в канала на НАП в YouTube. Допълнителна информация е достъпна и в рубриката „ДДС при електронна търговия в ЕС“ в сайта на Агенцията, както и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700, на цена според тарифите на съответния оператор.