Над половината от хората на борсата са с основно и по-ниско образование, а всеки трети от тази група не е завършил дори 4 клас. 44,1 на сто са среднистите, а висшистите заемат дял от 5 процента. 4065 души са с престой на пазара на труда над дванайсет месеца. Над 43 на сто са на възраст над 50 години, а тези между 30 и 44 г. са почти 32 процента. В бюрата по труда за месец са се регистрирали 473 човека, като само 53 от тях са с възстановена регистрация. Най-много 42 процента, са освободени от сектора на услугите, а над 23 на сто от индустриалната сфера. Повече от половината хора са съкратени от частните фирми. Останалите за периода без препитание жени са повече от мъжете.

“В бюрата по труда в монтанско, видинско и врачанско са се регистрирали 66 неактивни граждани, които през последните години дори не са търсили работа. Четири пъти повече са се записали, за да получават социални помощи. 191 души, пристигнали от чужбина и от други краища на страната също са включени в регистрите. Нови 431 човека са се регистрирали в резултат на активната работа на трудовите посредници, ромските и младежките медиатори”, поясни директорът на Регионалната служба по заетостта в Монтана Даниела Накова.

През април са обявени 684 работни места, като всяко трето е в реалната икономика. Те са в хотелиерството, преработващата промишленост, търговията, селското и горското стопанство, строителството. Най-търсени са бармани и сервитьори, готвачи, сезонни работници в земеделието, шивачки, продавачи. За всяка позиция са се състезавали средно по осем човека. Най-оспорвана е била конкуренцията в Берковица единайсет граждани са се борили за едно място. В Лом те са били по девет, показват данните на РСЗ. На работа са постъпили 313 души. В програми за обучение и заетост са включени 24 човека, а по различните други програми и мерки са ангажирани 749 граждани.

Вече стартира и програма “Работа”, към която интересът е изключително голям. По нея вече са одобрени заявките за разкриването на 1179 места в Северозапада.