© iStock

Проучването е проведено в над 190 държави. През 1990 г. средната продължителност на живота на жените е била 77,17 години, а при мъжете 72,23 години. През 2010 г. тази очаквана продължителност на живота нарасна до 83,10 за жените и 78,37 за мъжете. Така разликата в очакваната продължителност на живота е намаляла леко, с около 0,2 години. Изследователите смятат, че темпът на увеличаване на дълголетието сред жените се е забавил. В същото време средната продължителност на живота в световен мащаб през 2030 г. ще бъде 86,54 години.

„Това проучване съответства на епидемиологичните тенденции, които предполагат, че продължителността на живота се увеличава в световен мащаб и разликата между половете намалява с течение на времето“, каза д-р Брандън Янг, лекар в Университета на Калифорния и преподавател в Медицинския факултет на Сан Франциско. Миналата година Янг публикува доклад за разликата между половете в очакваната продължителност на живота в САЩ и противно на глобалните данни, разликата изглежда се разширява в рамките на страната.

Разликата между продължителността на живота на американските мъже и жени се е увеличила от 4,8 години през 2010 г. на 5,8 години през 2021 г. Въпреки тези тенденции средната продължителност на живота на жените все още е по-дълга от мъжете. „И прогнозите показват, че е напълно възможно тази разлика, дори и да намалее, да продължи и в бъдеще“, каза Атанс.