- Висшият Административен съд, в 5-членен състав постанови, че всички жалби и обжалвания, във връзка с новите мощности на АЕЦ „Козлодуй”, са напълно неоснователни.

- Да, така е. Като се върнем малко по-назад във времето, проектът стартира в началото на 2013-та година след огромен обем от свършена работа и неимоверни усилия за приключването на всички необходими документи, за толкова кратко време, ОВОС за новата площадка на 7-ми блок е изготвен и входиран. От 2015-та година, до този момент, така наречените „Зелени“, обжалват при откровени неистини един от най-добрите проекти за бъдещ суверенитет в енергетиката на България, а именно, проектът на „Нови мощности“ на АЕЦ „Козлодуй“. Още през миналата седмица Висшият административен съд постанови, че всички жалби и обжалвания са напълно неоснователни, а това означава, че ОВОС-ът на 7-ми блок е вече в сила.

- Какво всъщност означава този съдебен акт?

- Ако има политическа воля и разбиране, България скоро може да се похвали с първа копка за нов ядрен реактор! Защо не? Звучи наистина невероятно, но е факт. Преди известно време бях входирал декларация в Общински съвет – Враца и бях единственият, заедно с кмета на Козлодуй, от цяла област Враца, които подкрепихме публично развитието на ядрената енергетика в България. Явно е имало защо! Показахме, че безскрупулният рекет на тези псевдо-зелени интриганти приключи.

- Сагата с обжалванията обаче продължи твърде дълго!

- Приключи за 4 години и няколко месеца.Това е лутане и бавене в изготвянето на проекта за крайната цел, а тя е осъществяването на 7-ми блок. Трябва да адмирираме екипа, който изготви ОВОС-а, защото в сегашната ни история /най-новата/ само и единствено е имало готов и действащ ОВОС за 5-ти и 6-ти блок. Този процес е изключително дълъг и изисква неимоверни усилия за осъществяването му. Това е безпрецедентен успех за българската икономика и ядрена енергетика! Враца и Козлодуй са „люлката“ на ядрената енергетика в България. Ние сме съвременници на коването на история, защото действащ ОВОС е нещо повече от успех, това е шанс България да остане в картата на ядрените сили в Европа и света.