До 27 септември тази година всички заинтересовани страни могат да подават концепции за реализирането на интегрирани проекти, включващи мерки в областта на образователната система – в това число модернизация на образователна инфраструктура, обучения, стажове и други.

По програма „Развитие на регионите“ финансова подкрепа е предвидена за дейности, свързани с изграждане или подобряване на образователна инфраструктура, в това число обзавеждане, ремонт, оборудване и други. Обектите на финансиране могат да бъдат детски градини и ясли, училища, както и висши учебни заведения.

По програма „Образование“ ще се финансират, с европейски средства, допълнителна професионална подготовка на ученици, обучения на учители и наставници от предприятия в училища, стажуване на гимназисти, както и ограмотяване на възрастни, реинтеграция в образователната система и насочване към професионално обучение, съобщиха от МРРБ.

Допустимите кандидати са професионални гимназии и училища с паралелки за професионална подготовка, в това число и частни училища. Допустимите разходи по конкретно проектно предложение са между 250 и 750 хил. лв.

Във всички 28 Областни информационни центрове в страната са създадени звена за медиация и за публични консултации. Тяхната задача е да подпомагат с информация заинтересованите страни, както и да съдействат в процеса на подготовка на концепциите.