510 жители на гр. Роман подкрепиха само за броени дни подписката за изселване на скандално известната ромска фамилия на Живко Георгиев, популярна като "Певците”, която тръгна в края на миналата седмица в краийскърския град. „Все още не разполагаме с данни от селата, в които от понеделник също се събират подписи, обобщена информация ще имаме едва през почивните дни”, съобщи за MediaNews.bg представителят на Инициативния комитет Марин Връбчев, които е и лидер на местната организация на ВМРО.

От началото на тази седмица гражданската петиция е разпространена и в 6 от по-големите съставни села на общината - Камено поле, Кунино, Синьо бърдо, Струпец, Стояновци и Хубавене.

В гр. Роман подписи се събират на три места: пред офиса на ВМРО до кафе-аперитив “Синята лагуна”, при книжарницата на бул. “Христо Ботев” и в района на кръговото, пред заведението "Топлото кебапче”.

В петицията са поставени три основни искания:

1. Да се изсели ромската фамилия, пребиваваща на територията на общината, “Певците”.

2. Колко от фамилията имат адресна регистрация и плащат ли данъци?

3. Настанени ли са в общински жилища, плащат ли наем и в какъв размер?

За да бъде валидна, подписката трябва да бъде подкрепена от не по-малко от 1/10 от гражданите с избирателни права в община Роман. На местните избори 2015 броят на избиратели в общината бе 5735, което означава, че петицията трябва да бъде подкрепена минимум от около 580 пълнолетни жители.

След приключване на подписката, която е адресирана до кмета на Роман Валери Ролански, тя ще бъде внесена в Общинската администрация с конкретен срок за предприемане на необходимите последващи действия.