© Община Видин

„Благодарение на енергията и вдъхновението, които влагате в организацията му, фестивалът с всяка следваща година придобива все по-голяма популярност, привлича участници и гости не само от региона, но и от страната и чужбина. Убеден съм, че ще продължите да търсите нови форми за творческа изява и нови пътища за популяризиране на българската фолклорна традиция“, пише в адреса.

В тазгодишното издание участие взеха 52 състава от България, Сърбия и Румъния. Гостите и участниците във фестивала можеха да се насладят на кулинарни конкурси и изложения – Баш майстор на влашката кухня (приготвена типично влашка храна), Кулинарно вдъхновение (приготвяне на съвременни рецепти), Най-красива празнична погача, Най-автентично приготвено ястие, Най-атрактивен щанд, Най-вкусното гергьовско ястие и През сълзи към победа (бързо рязане на лук за определено време).

Фестивалът е част от културния календар на Министерството на културата и има конкурсен характер в кулинарната си част. Всички участници получават грамота за участие и сувенирен подарък. Посетителите можеха да разгледат и щандове на занаятчии, които представяха своите произведения.

Фестивалът продължи и в неделния ден. Организатори са народно читалище „Развитие-1926 г.“ - с. Антимово и кметството в населеното място със съдействието на Община Видин.