Средствата ще бъдат инвестирани чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е Структура за наблюдение и докладване по инвестиция „Подкрепа за обновяване на сградния фонд“ от Националния план за възстановяване и устойчивост, финансиран от ЕС.

След извършена проверка и оценка на проектните предложения, МРРБ публикува одобрените и отхвърлените обекти за изпълнение на инвестиции по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“.

Предвиждат се и ремонтни дейности в редица културни институции, сред които регионални музеи и библиотеки, театри, културни центрове и художествени галерии.

Със средствата ще бъдат внедрени мерки за енергийна ефективност в повече от 60 народни читалища в страната, сред които са в с. Софрониево, общ. Мизия и с. Селановци, общ. Оряхово

В сектор „Спорт“ най-много одобрени проекти има за ремонт на спортни зали. Сред тях е спортната зала в с. Селановци (общ. Оряхово),

Мярката цели след ремонтите сградите да постигнат клас на енергопотребление минимум клас „В“ и да спестяват минимум 30% от първична енергия. Сред допустимите дейности по проектите са текущ ремонт за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъпна среда и изграждане на хибридна фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди и др.

Списъкът на предложените за финансиране и на отхвърлените предложения за изпълнение на инвестиции е наличен на електронен адрес:

https://2020.eufunds.bg/bg/0/0/EvalSessionResult/Show?resultId=4BzJYDQ8bLLNthbdlgDzJw%3D%3D&resultType=2vPCjUHWYklcGk8qCLK9dA%3D%3D&page=R9Isezxt5VnPzwMRNSZTxQ%3D%3D.

В началото на декември 2023 г. МРРБ одобри за финансиране мерки за енергийна ефективност и в сградите на 79 общини, пожарни служби, полицейски управления и централите на държавни институции, които също ще бъдат обновени със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.