© МОН

„Вече четвърт век вие реално променяте образованието с тази ежегодна инициатива“, подчерта проф. Галин Цоков. По думите му подобни проекти показват връзката между практиката и теоретичната подготовка и ползите от компетентностно ориентираното образование. „С това, което правите, Вие формирате реални умения, които ще са Ви нужни в утрешния ден за реализация в икономиката, основана на знанието. Още по-ценен е екипният дух, който виждам при подготовката на всеки от проектите Ви, и изграждането на идеи, основани на приятелството“, каза още министърът. Той пожела на учениците да продължават да работят със същата отдаденост и креативност, и да намерят своята реализация в България.

Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света – 64 формирования с повече от 800 ежегодно участващи ученици. На тазгодишното издание на панаира участват всичките 64 формирования – 20 учебни банки, 6 учебни застрахователни компании и 38 учебни търговски фирми с най-различен предмет на дейност. Те имат 43 ментори и спонсори – банки, фирми, застрахователни компании от реалния бизнес, които осигуряват методическа и финансова помощ за работата по проекта.

Министър Цоков разгледа щандовете на учениците, а те му демонстрираха кулинарни умения, бизнес план за развитие на ветеринарна клиника, действащ банкомат, изгодни кредитни линии, фитнес програми, поддръжка на мотоциклети и много други.

През тези 25 години, в които се развива проектът „Интегративно практическо обучение“, отбори на гимназията са взели участие в повече от 100 международни бизнес състезания и панаири в Австрия, Германия, Испания, САЩ, Словакия, Финландия, Франция, Швейцария, Босна и Херцеговина, Латвия, Коста Рика. Спечелени са повече от 360 отборни и индивидуални награди.

В днешното събитие участие взеха заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева, началникът на РУО-София Ваня Кастрева и др.