„Данните сочат, че 53 са населените места в областта, в които е извършена превантивната мярка, а общо 1548 собственици ще получат еднократно обезщетение в размер на 300 лв.“, обобщи председателстващият заседанието заместник областен управител Мирослав Комитски. Той поясни, че утвърдените списъци ще бъдат публикувани на видно място.

От утре, 27.08.2019 г., стартира процедурата по подаване на заявления за обезщетения в кметствата по образец, в който всеки собственик декларира, че е извършил доброволно клане на прасета за угояване в личното си стопанство и дезинфекция. Собственикът трябва да заяви също, че няма да населва обекта с прасета за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция и без регистрацията му.

Кметовете на населени места следва за изготвят Констативен протокол за удостоверяване на извършено клане и почистване, който е неразделна част от Заявлението. Изготвените документи ще бъдат предоставени на Областна дирекция „Безопасност на храните“ – Враца. Изплащането ще се извършва по график за всяко населено място.

На заседанието, заместник областният управител Мирослав Комитски акцентира, че информационната кампания, провеждана от Министерство на земеделието, храните и горите и научната общност по отношение на Африканската чума по свинете продължава.

„Към организацията на кампанията е включена и Национална служба за съвети в земеделието, а целта на мероприятията е да бъдат запознати повече на брой стопани с опасността на заболяването и превантивните мерки за недопускане на разпространението му“, заяви Комитски.

По предложение на членовете на Областната епизоотична комисия, информационна кампания предстои да се проведе в населените места от общините Бяла Слатина, Мездра и Роман.