Най-много са молбите за отпускане на пари за закупуване на твърдо гориво за отопление - 699 за Мездра и 620 за Роман. 132-ма са желаещите да получат помощта като твърдо гориво в натура от Мездренско, а само един е от Романско.

Останалите възможни варианти за целевата помощ са за електроенергия и природен газ. 55 правоимащи от община Мездра са подали молби за електроенергия и 6-ма от община Роман. Само двама от Мездренско са изявили желание да си получат помощта за синьо гориво.

Приемът на молби-декларации за отпускане на целеви средства за отопление за предстоящия отоплителен сезон става в социалната дирекция до края на октомври. В молбата задължително се заявява видът на ползваното отопление, като при отопление с електроенергия се представя за справка актуален абонатен номер.

Размерът на еднократната помощ се изплаща на два транша. Тя се определя ежегодно със заповед на министъра на труда и социалната политика съобразно промените в цените на електроенергия за битов потребител. За отоплителния сезон 2016/2017 тя остава 361 лв., колкото бе и миналата година.

Целевата помощ се отпуска за периода от 1 ноември т. г. до 31 март догодина.