В 19.00 ч. ще започне възстановката на слизането на четата на козлодуйския бряг, която ще може да се наблюдава инсталирана за празника LED стена. Във възстановката на събитиетоще участват Национален съюз „Единение” и представители на София, Видин, Брегово, Самоков, Луковит и Русе.

В 19.30 часа на сцената ще бъде представен проект „Възрождение” с участието на Трио „Тенорите” и Държавна филхармония – Враца. В 20:50 ч. програмата ще продължи с концерт на Ансамбъл „Българе”. В 21.30 ч. е началото на тържествената проверка и митинга-заря по случай 143 години от слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг. Програмата ще продължи и след празничната заря с лазерно шоу и специалното участие на DJ 89. Тържествата в Ботев парк ,посветени на 27-ми май,ще се излъчват на лед стена в Ботев парк и на лед стената в центъра на Козлодуй.

Община Козлодуй е организиран безплатен градски транспорт за жителите и гостите на града. Първият автобус ще тръгне в 17:00 часа от „Мелницата”. На всяка спирка в града ще има разписание на транспорта през целия ден, като същата информация ще бъде публикувана и в сайта на Общината. Вечерта, след приключването на празничната програма, пред входа на Ботев парк, на спирка „Обръщалото”, ще има допълнителни 5автобуса, които ще извозват гражданите към града до полунощ.