Вечерта на 20 юли 2018 г. обвиняемият Н. Н., който е пенсионер, заедно с негови приятели - Е. И. и Т. И., бил у дома си на улица "Принчовец" в гр. Мездра. Тримата консумирали алкохол, като изпили повече от една бутилка с вино и около половин литър ракия.

Към 22:30 часа Т. И. тръгнал, като оставил другите двама мъже, които разговаряли на цигански език, който той не разбирал, „да спорят нещо за роднини“.

На следващата сутрин мъжът се върнал в къщата на Н. Н., като видял на тревата пред стълбите на входната врата Е. И., който лежал по очи. Той заварил стопанина буден, седящ на леглото си и пиещ ракия. Попитал го за приятеля им - дали няма да става и толкова ли е пиян. Обвиняемият обяснил, че ще повика роднини на Е. И., за да го приберат. Когато отишли при него, установили безпомощното състояние на пострадалия и наличие на засъхнала кръв по главата му. Била извикана медицинска помощ и полиция.

Лекарският екип транспортирал Е. И. до болница, където той бил опериран. Въпреки хирургическата интервенция, мъжът починал.

В хода на досъдебното производство е било установено, че във въпросната нощ, в дома на обвиняемия, възникнал спор между него и Е. И., касаещ роднински взаимоотношения. Н. Н. се ядосал на отправена към него обида, взел дървена дръжка за секира (без острие) и ударил опонента си един път в областта на главата. Пострадалият паднал на дясната си страна, удряйки се в намиращата се наблизо печка и останал да лежи на пода. След това Н. Н. го вдигнал на крака и извел пред входната врата, където го оставил.

От извършената съдебномедицинска експертиза е видно, че причината за смъртта на пострадалия е открита черепно-мозъчна травма, довела до остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.