Акцията включва превантивни и контролни мерки в районите на детските градини и училищата, както и в малките населени места. Близнаков посочи, че полицаите ще бъдат безкомпромисни към водачите, които нарушават правилата за превоз на деца.

Успоредно с тази акция, във връзка с интензивния трафик, от 15 юни до 14 септември ще се проведе акцията „Безопасно лято“, която е насочена към ограничаване на пътните произшествия.

В дните петък и неделя между 14 акции 21 часа по основните пътни направления, на изходите на големите градове и входовете на курортните комплекси ще бъдат ангажирани максимален брой полицаи и технически средства, обясни Лъчезар Близнаков.

Той посочи още, че полицейските служители ще се движат в трафика и ще следят за неправилни маневри и движение по автомагистралите. Той припомни, че най-честите нарушения са движение в аварийната лента. „Водачи, които не се вписват в обичайната пътна обстановка чрез прояви на агресия, нетърпение и други подобни ще бъдат извеждани от трафика и активно проверявани“, добави главен инспектор Близнаков. Той добави, че ще се проверяват водачи за алкохол и наркотици в близост до питейните заведения.

На въпрос във връзка с един от приоритетите на вътрешния министър Калин Стоянов – пътната безопасност, Близнаков коментира, че са проведени срещи на най-високо ниво, като се обсъждат и се работи по нови идеи във връзка с пътния травматизъм.