Носещите името Александър могат да изберат на кой ден да празнуват имен ден, тъй като Православната църква почита на 30 август паметта на на Цариградския патриарх Св. Александър, а Българска православна църква - пренасяне на мощите на Св.Александър Невски; а на 23 ноември паметта на Свети благоверни княз Александър Невски, като денят е и храмов празник на най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров -

Храм-паметникът Свети Александър Невски в София, която събира около 5 хил. души и е построена по идея на Петко Каравелов.


Първият камък е положен на 19 февруари 1882 г., строежът завършва през 1912 г. Храм-паметникът е издигнат в чест на падналите за освобождението на България от турско робство. Посветен е на руския национален герой и светец Александър Невски, княз на Новгород, живял през 13 век. Князът, предвождащ малобройна войска, разгромява на 15 юли 1240 г. при река Нева настъпващата към града шведска армия. Според преданията заради победата в тази битка получава прозвището Невски.

През март 2001 г. руската православна църква дарява частица от Светите мощи на покровителя на храма. Стенописите, мозаечните пана и икони са изпълнени от най-известните за времето си 13 руски и 11 български художници.

Има 12 камбани като най-голямата е и най-висока на Балканите - 52 метра. Храмът е осветен с тържествен ритуал продължил от 12 до 14 септември 1924 г. През 1951 г. е обявен за Патриаршеска катедрала.