Губи единственото си дете и заедно с жена си започват да водят аскетичен живот. През 389 г. се установява в Испания, където през 394 г. в Барселона, е ръкоположен за свещеник. Заедно с жена си основават в Нола манастир. През 409 г. е избран за епископ Нолански. Слад разграбването на Нола от вестготите през 410 г. организира откупването на пленените си съграждани и ръководи възстановявнето на града. Умира на 22 юни 431 г. мощите му се съхраняват в Рим.

На Павлин Нолански се приписва и въвеждането на камбаните в богослужението. Според преданието идеята му дошла, докато съзерцавал полското цвете, известно с името камбанка. И наредил на местните майстори да отлеят такава форма от бронз.

Днешният православен християнин просто не може да си представи празнична литургия без камбанен звън. Наистина отначало биенето на камбани не присъства в християнското богослужение.

Съвсем разбираемо – в продължение на три вeка вярата е била преследвана и е било равносилно на самоубийство гръмко да оповестяват своето местонахождение. Но през 313 г. християнството става официално вероизповедание в Римската империя. И само след още няколко десетилетия отеква първият камбанен звън.

Умира на 22 юни 431 г. мощите му се съхраняват в Рим.