Според данните на МОТ над 1.5 млрд. души живеят в държави, в които конфликти, насилие и нестабилност оказват негативно влияние върху качеството на живота. В тези райони живеят значителна част от 168-те млн. деца, заети с детски труд. Засегнати от бедствия всяка година са около 200 млн. души, като 1/3 от тях са деца. Организацията на обединените нации обръща внимание, че над 50 милиона деца са били изселени от домовете си в резултат на конфликти, бедност и промените в климата, а още милиони са изправени пред неописуемо насилие в техните общности.

Република България е страна по Конвенцията за правата на детето на ООН. Според чл. 39 от нея “държавите - страни по Конвенцията, предприемат всички необходими мерки за подпомагане на физическото и психическото възстановяване и социална реинтеграция на дете, жертва на всякаква форма на липса на грижи, експлоатация или злоупотреба, изтезания или каквато и да е друга форма на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, или на въоръжен конфликт. Това възстановяване или реинтеграция се извършва в среда, благоприятстваща укрепването на здравето, самоуважението и достойнството на детето.” Принцип 9 от Декларацията за правата на детето (1959 г.) забранява допускането на детето до работа преди достигането на необходимата минимална възраст, както и извършването на каквато и да е дейност, която би могла да навреди на неговото здраве и развитие. Конвенция № 138 на МОТ ясно посочва, че минималната възраст за започване на работа „не трябва да бъде по-малка от възрастта на завършване на задължителното образование, във всеки случай не трябва да бъде по-малка от 15 години.”

България е една от държавите, в които има определена една и съща минимална възраст - 16 г., за задължително обучение, регламентирано в Конституцията, и за започване на работа според Кодекса на труда. Специално се отбелязва в Кодекса, че наемането на лица, ненавършили 16 г., е забранено, но са предвидени и изключения, които се отнасят основно за даровити деца, участващи в кино продукции, театрални постановки, музикални състави.

България е предвидила още една защита срещу експлоатацията на детски труд - наемането на непълнолетни без разрешение от Инспекцията се квалифицира като престъпление. За всяко установено нарушение се уведомява прокуратурата и започва наказателно производство. През 2016 г. са констатирани 99 нарушения, свързани с приемане на работа на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда, докато през 2015 г. техният брой е 48. Традиционно, най-много от тези нарушения са констатирани в икономически дейности: „Ресторантьорство” и „Търговия на дребно”.

Информация за цялата процедура по издаване на разрешенията за наемане на лица, ненавършили 18 г., е описана в сайта на ИА ГИТ, в секцията Административно обслужване, рубрика „Административни услуги“, подрубрика „Разрешителни режими“ http://www.gli.government.bg/page.php?c=112&d=313. Реално от работодателя се изискват документи, каквито той би трябвало да осигури, независимо дали на работното място ще полага труд непълнолетно лице или пълнолетно.

Източник: Дина Христова -
ИА ГИД - Отдел “Връзки с обществеността”